1η Μάη…όλοι στους δρόμους!

Λίγο πριν την 1η Μαΐου του 2010, μέρα σημαδιακή για την εργατική τάξη και τους αγώνες για την χειραφέτησή της, η κατάσταση για την χώρα απαιτεί να σημάνει συναγερμός. Η Ελλάδα παραδίνεται και τυπικά στο έλεος του Διεθνούς Κεφαλαίου και του ΔΝΤ. Η ΟΝΕ, η Ολυμπιάδα, η από-βιομηχάνιση, το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου, αντί να μας οδηγήσουν στην «ανάπτυξη», μας έριξαν στην φάκα των μηχανισμών του διεθνούς Καπιταλισμού και του ΔΝΤ, σαν αποτέλεσμα μιας πολιτικής που επιτρέπει τα κέρδη στους λίγους και απαιτώντας από τους πολλούς θυσίες και τσαλαπάτημα των δικαιωμάτων που κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους παγκόσμια.

Οι εξεργεμένοι του Σικάγο, οι εκτελεσθέντες της Καισαριανής όλοι όσοι έδωσαν το αίμα τους στους αγώνες της εργατικής τάξης τι θα έλεγαν άραγε για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα; Τι θα έλεγαν για τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση σε συνεργασία (ή μάλλον καθ’ υπαγόρευση) με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή τράπεζα και την κομισιόν;
• Κατάργηση της ευχέρειας που έχουν τα συνδικάτα για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
• Απελευθέρωση το ποσοστού των απολύσεων και στις επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων
• Καταβολή της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος και όχι με τη συνταξιοδότηση
• Εφαρμογή των νέων αυξημένων ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση (εξίσωση στο Δημόσιο, αύξηση των ορίων στις μητέρες με ανήλικο, βαρέα κι ανθυγιεινά κ.ά.) νωρίτερα από το 2013, όπως προέβλεπε ο ν. Πετραλιά
• Επάνοδος του ΛΑΦΚΑ με κράτηση 5-8%
• Εξίσωση των αποζημιώσεων των υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα με τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοϋπαλλήλων.
• Αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση με στόχο να πάει από τα 65 στα 67 έτη.
• Κατάργηση του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και μερική ενσωμάτωση αυτών των αποδοχών στα υπόλοιπα 12 μηνιάτικα

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο Καλλικράτης, το νομοσχέδιο για την παιδεία, όλα αυτά έχουν ένα χαρακτηριστικό. Αφαιρούν λεφτά από τις κοινωνικές δαπάνες, λεφτά που είναι απαραίτητα.

Στα σκαριά είναι επίσης ρυθμίσεις των κ Πάγκαλου και Παπακωνσταντίνου οι οποίοι μέσω μιας «ελαστικής» ερμηνείας του συντάγματος επιδιώκουν την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο και την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Ήδη οι εφημερίδες μιλάνε για απολύσεις έως και 150.000 δημοσίων υπαλλήλων. Άλλωστε σε χώρες όπως η Ρουμανία το ΔΝΤ για να χορηγήσει δάνεια απαίτησε παρόμοιους όρους.

Και όλα αυτά ενώ η ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 13% επίσημα γιατί ανεπίσημα είναι πολύ παραπάνω, οι ελαστικές σχέσεις οργιάζουν, η ενοικίαση εργαζομένων είναι μόνιμο καθεστώς, ενώ ο συνδικαλισμός διώκεται όπως έδειξε και η περίπτωση της κοπέλας που ζήτησε το επίδομα απόλυσης της και κινδύνεψε να την σκοτώσουν.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο επίσημος συνδικαλισμός κοιμάται. Η ΓΣΕΕ κάνει πολυτελή συνέδρια στη Χαλκιδική μέσα στη χλιδή και μακριά από τους εργαζόμενους. Η ΠΑΣΚΕ ενδιαφέρεται μόνο να καλύψει την κυβέρνηση ενώ η ΔΑΚΕ ουσιαστικά δεν κάνει τίποτε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην πάει στο διάλογο παρωδία του υπουργείου μόλις πριν από δυο ημέρες. Την ίδια ημέρα μόλις αποφασίστηκε απεργία για τις 5 Μαΐου ενώ η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ έκαναν απεργία στις 22 Απρίλη χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Ήδη η απεργία αυτή έρχεται μετά από ένα και πλέον μήνα από την προηγούμενη, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα, και μοιάζει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να την υπονομεύουν και να μην θέλει κανείς να πετύχει.

Αυτό που απαιτείται για να αποκρουστεί η επίθεση αυτή, είναι να αναλάβουμε δράση εμείς. Να μην εμπιστευτούμε στις κάθε λογής ηγεσίες την οργάνωση του αγώνα μας αλλά να τον αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι. Η απάντηση στην παραίτηση από τον αγώνα που προσπαθούν να μας οδηγήσουν πρέπει να είναι: περισσότερος αγώνας. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται όλοι να βρισκόμαστε στις εκδηλώσεις της 1ης Μάη. Και όχι μόνο για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από τις επιτροπές ενάντια στα μέτρα, γύρω από απεργιακές επιτροπές και γύρω από όπου υπάρχει κόσμος ο οποίος προσπαθεί να αντιδράσει.

Στόχος μας πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός πόλου. Ενός πόλου που στις τάξεις του θα περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους μαθητές, τους φοιτητές . Χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις, και διχασμούς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα όλοι μαζί οδηγούμαστε στον καιάδα. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, νέοι εργαζόμενοι και παλιοί, Έλληνες και μετανάστες, έμποροι και γεωργοί μας αφορούν όλους τα μέτρα εξίσου. Δεν υπάρχουν τυχεροί και άτυχοι. Δεν υπάρχει επίσης και τρόπος να γλιτώσουμε ατομικά. Μόνο εάν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να τους αποκρούσουμε.

Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε όλα αυτά. Στο ζουρλομανδύα που μας ετοιμάζουν πρέπει να αντιδράσουμε. Να μην δεχτούμε να πληρώσουμε την κρίση. Να μην δεχτούμε την επιβολή του ΔΝΤ και των «λύσεων» που αυτό επιβάλει. Να ξεσηκωθούμε. Να βγούμε στους δρόμους. Με διαδηλώσεις- καταλήψεις- απεργίες να δηλώσουμε την άρνησή μας να υποκύψουμε. Για να μην περάσουν τα μέτρα. Για να διαλύσουμε το σύμφωνο σταθερότητας. Να οργανωθούμε στις επιτροπές ενάντια στα μέτρα και να οργανώσουμε την δράση μας. Άλλωστε το μόνο που φοβούνται είναι ο ξεσηκωμός του λαού.

– Ανοίγουμε τα διόδια του Ζευγολατιού την Παρασκευή 30 Απρίλη στις 6 το απόγευμα.
– Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς στην Κόρινθο το Σάββατο 1 Μαΐου και 9:30 το πρωί προσυγκέντρωση της επιτροπής ενάντια στα μέτρα μπροστά στα Δικαστήρια για να πάμε όλοι μαζί στο εργατικό κέντρο

• Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους
• Τα μέτρα δεν αποτελούν μονόδρομο, υπάρχουν άλλες λύσεις
• Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα
• Όλοι στους δρόμους – ξεσηκωμός η μόνη λύση
• Να καταργηθεί το σύμφωνο σταθερότητας
• Να οργανωθούμε στις επιτροπές ενάντια στα μέτρα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
https://enantiastametra.wordpress.com
enantiastametrakor@gmail.com
Μπορείτε να βρείτε την επιτροπή επίσης και στα τηλέφωνα:
6977 137090
6978 690644

Advertisements