Για την Υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2010

Την Τρίτη 25 Μαΐου, το Σωματείο μας υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 18/05/2010, αποδέχτηκε την πρόταση της διοίκησης της Wind για αυξήσεις 1% στους μισθούς από 1 Μαρτίου 2010 μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2011.

Σίγουρα, αυτή η εξέλιξη είναι πολύ μακριά από τις προσδοκίες μας, αφού με την αρχική μας πρόταση διεκδικούσαμε:

– αυξήσεις 100  για το 2010

– διορθωτικό ποσό για το 2009 που δεν υπογράψαμε Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ),

– επιδόματα όπως της οθόνης Η/Υ

– θεσμικά, όπως τα διαλείμματα.

Η πραγμάτωση αυτών των στόχων ήταν ρεαλιστική και θα βελτίωνε σημαντικά τους μισθούς μας και τις συνθήκες εργασίας μας.

Όμως η διοίκηση της εταιρίας αγνόησε τα δίκαια αιτήματά μας. Ακολούθησε στις συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τον δρόμο που εγκαινίασε το 2009 στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ). Τότε, οχυρώθηκε πίσω από την προσχηματική -όπως αποδείχτηκε- αδυναμία του ιδιοκτήτη της WIND να αναχρηματοδοτήσει την εταιρία, που με την κίνησή του αυτή αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή ομόλογα 1,2 δις  έναντι 100 εκατ. . Τώρα, στις συναντήσεις για την ΕΣΣΕ του 2010, επιστράτευσαν το επιχείρημα της κρίσης, που είναι πλέον της μόδας. Μας είπαν πως πρέπει να ακολουθήσουν σφικτή οικονομική διοίκηση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Από την πρώτη συνάντηση ήταν αταλάντευτοι και δεν δέχτηκαν να συζητήσουν ούτε ένα επίδομα, ούτε ένα θεσμικό αίτημα, επικαλούμενοι πως όλα τα αιτήματα έχουν οικονομικό αποτέλεσμα. Στην εξέλιξη των συναντήσεων, το Σωματείο μας πρότεινε την σημαντικά βελτιωμένη οικονομική πρόταση για αυξήσεις 2% συν 2,5%. Όμως και αυτή απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την διοίκηση της WIND.

Το Σωματείο μας απάντησε με Γενικές Συνελεύσεις και συμμετείχε με τα αιτήματα για την ΕΣΣΕ στις απεργίες της ΓΣΕΕ που όμως η μαζικότητά τους δεν ήταν αυτή που θα μπορούσε να ασκήσει ουσιαστική πίεση. Εξαίρεση ήταν η απεργία της 5ης Μαΐου, που υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή.

Η διοίκηση της εταιρίας αξιοποιώντας το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε με τα αντεργατικά οικονομικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση σε συνεργασία με ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και εργοδότες, ήταν αμετάκλητη στην απόφασή της.

Το Σωματείο μας εκτίμησε αυτό το συνολικό κλίμα επίθεσης καθώς επίσης:

-Την μη ικανοποιητική συμμετοχή των συναδέλφων στις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων όπου συζητούσαμε και αποφασίζαμε τους τρόπους διεκδίκησης, πράγμα που στάθηκε εμπόδιο στο να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες του Σωματείου για την διεκδίκηση της ΕΣΣΕ.

-Τον κίνδυνο να μείνουμε και το 2010 χωρίς ΕΣΣΕ, αφού και η προσφυγή στον Ο.ΜΕ.Δ δεν θα μας εξασφάλιζε την υπογραφή ΕΣΣΕ -την στιγμή που μεθοδεύεται η κατάργησή του-, όπως και τον πραγματικό κίνδυνο να αρνηθεί η διοίκηση να εφαρμόζει και την κατακτημένη ΕΣΣΕ του 2008, αφού είχε τυπικά το δικαίωμα να επικαλεστεί τη λήξη της ήδη από τον Αύγουστο του 2009.

Με όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες, συζητήσαμε και αποφασίσαμε στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, να αποδεχτούμε την πρόταση της διοίκησης της WIND. Η ανανέωση της σύμβασης μʼ αυτούς τους όρους δεν σημαίνει όμως ούτε ότι «σώσαμε την ίδια τη σύμβαση», παρά μόνο προσωρινά – ούτε βέβαια ότι αναπληρώσαμε την απώλεια του εισοδήματός μας, από τα απανωτά αντεργατικά μέτρα .

Αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύσει. Αντίθετα πρέπει να μας ενώσει και να μας δυναμώσει στις δύσκολες ημέρες που θα ακολουθήσουν. Να αντισταθούμε στον εργασιακό μεσαίωνα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδότες με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση του ορίου απολύσεων στο 4%, την μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, τις μειώσεις μισθών, την συνταξιοδότηση στα 40 έτη εργασίας με σύνταξη-βοήθημα… και ο μακρύς κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αυτό τον αγώνα πρέπει να τον πραγματοποιήσουμε με όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να βγούμε νικητές.

1.6.2010

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων ΤΙΜ (WIND)

Advertisements